Γεράκι - Το Κάστρο μας

Ιστολόγιο της ομάδας του Γυμνασίου Γερακίου Λακωνίας για το Κάστρο μας και την ιστορία του, που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με τίτλο: " Γεράκι, Φραγκιά και Βενετιά. Τα μεσαιωνικά κάστρα κοινό στοιχείο Πολιτισμού και Ιστορίας "
Τάξεις: Α΄και Β΄Γυμνασίου
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Σαράντη Ανθή - Γκανά Πένυ - Τσιμπίδη Σοφία
Σχολικό Έτος 2014 - 2015

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Φράγκοι

      Ο όρος «Φράγκος»

Φράγκοι ( πηγή Wikimedia)
Στα μέσα του  12ου αιώνα, στις ελληνικές περιοχές η λέξη «Φράγκοι» ήταν ένας γενικός όρος για όλους τους Ευρωπαίους της Δύσης. Από εθνικός χαρακτηρισμός που είχε αποδοθεί από τους πρώτους Βυζαντινούς συγγραφείς σε ένα από τα πρώτα γερμανικά φύλα που είχαν εισβάλει στη  ρωμαϊκη επαρχία της  Γαλατίας τον 5ο αιώνα, ο όρος είχε χάσει την ακρίβειά του την εποχή των Σταυροφόρων. Από τους κατοίκους των ελληνικών, σλαβικών και μουσουλμανικών χωρών Φράγκοι ονομάζονταν αδιακρίτως (και σε ορισμένες περιπτώσεις ονομάζονται ακόμη) οι λατινικής και γερμανικής καταγωγής λαοί της Ευρώπης. Η λέξη υποδήλωνε επίσης την ρωμαιοκαθολική πίστη (φραγκοκκλησιά, φραγκόπαπας, φραγκεύω).


Οι Φράγκοι σήμερα

Οι Φράγκοι έδωσαν το όνομά τους στο κράτος της Γαλλίας (France, Frankreich), αν και η γλώσσα τους τελικά δεν επικράτησε. Επίσης έχουν δώσει το όνομά τους στην περιοχή της Φραγκονίας (Franken) στη Βαυαρία.

Πηγές:
·         http://el.wikipedia.org

·         Οι Φράγκοι στο Αιγαίο, Peter Lock (εκδ. ΕΝΑΛΙΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου