Γεράκι - Το Κάστρο μας

Ιστολόγιο της ομάδας του Γυμνασίου Γερακίου Λακωνίας για το Κάστρο μας και την ιστορία του, που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με τίτλο: " Γεράκι, Φραγκιά και Βενετιά. Τα μεσαιωνικά κάστρα κοινό στοιχείο Πολιτισμού και Ιστορίας "
Τάξεις: Α΄και Β΄Γυμνασίου
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Σαράντη Ανθή - Γκανά Πένυ - Τσιμπίδη Σοφία
Σχολικό Έτος 2014 - 2015

Παρασκευή, 1 Μαΐου 2015

Βαρωνία του Γερακίου

Η βαρωνία του Γερακίου

   Πρώτος βαρώνος του Γερακίου ήταν ο Γκυ ντε Νιβελέ, Γάλλος ιππότης και σταυροφόρος.  Καταγόταν από το Νιβελέ της Γαλλίας.  Είχε πάρει μέρος στη Δ΄Σταυροφορία και αναφέρεται ως συμπολεμιστής του Γοδεφρείγου Α΄Βιλλεαρδουίνου. Όταν ο Σταμπλίτης μοίρασε το Πριγκιπάτο της Αχαϊας σε βαρωνίες, ο Νιβηλέ πήρε έξι τιμάρια στη Λακωνία.  Αμέσως ο Νιβελέ έχτισε για κατοικία αλλά και προστασία κάστρο,  που το ονόμασε "Γεράκι". (Σύγχρονη εκδοχή αναφέρει ότι το κάστρο πιθανότατα το έχτισε ο γιος του, Ιωάννης (Ζακ) το 1250). Ο Γκυ ντε Νιβελέ κρατούσε τους Τσάκωνες του Λεωνιδίου σε υποταγή και επιτηρούσε την πεδιάδα της Λακωνίας από τη βαρωνεία του στο Γεράκι.

λλος πάλε π ατο γραφεν στ βιβλίον·
μισ
ρ Γγιον τν λεγαν ντ Νιβηλ τ πίκλην·
ξι φίε το δόθησαν ν χ ες τν Τσακωνίαν·
κάστρον
χτισεν κε, τ νόμασεν Γεράκι
(Χρονικόν του Μορέως)

Πηγές:
ü  Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Βιβλίο Δέκατο τρίτο, Νέος Ελληνισμός-Φραγκοκρατία, εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ, Αθήνα 1992
ü  Η Φραγκοκρατία στην Ελλάδα, William Miller (Εκδ. Ελληνικά Γράμματα)
ü  Χρονικόν του Μορέως


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου