Γεράκι - Το Κάστρο μας

Ιστολόγιο της ομάδας του Γυμνασίου Γερακίου Λακωνίας για το Κάστρο μας και την ιστορία του, που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με τίτλο: " Γεράκι, Φραγκιά και Βενετιά. Τα μεσαιωνικά κάστρα κοινό στοιχείο Πολιτισμού και Ιστορίας "
Τάξεις: Α΄και Β΄Γυμνασίου
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Σαράντη Ανθή - Γκανά Πένυ - Τσιμπίδη Σοφία
Σχολικό Έτος 2014 - 2015

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

O ρόλος του κάστρου του Γερακίου

O ρόλος του Κάστρου 

Όπως πληροφορούμαστε από την «Ιστορία του Γερακίου», στα χρόνια του Νιβελέ ο όρος Τσακωνία είναι ευρύτερος και περιλαμβάνει περιοχές που σήμερα ανήκουν στα λακωνικά σύνορα. Οι Τσάκωνες ήταν ανυπότακτοι και σκληροί και, σύμφωνα με όσα συμπεραίνουμε από το «Χρονικόν του Μορέως», η ίδρυση της βαρωνίας του Γερακίου είχε ως σκοπό τον έλεγχο και τον περιορισμό τους, καθώς αποτελούσαν τον ανατολικό αντίποδα της ανυπότακτης περιοχής της Λακωνίας του Πάρνωνα, αντίστοιχα προς τους Μηλίγγους και τους Μανιάτες της Δυτικής Λακωνικής περιοχής του Ταϋγέτου.  Βέβαια, κάποιοι Έλληνες μεγαλογαιοκτήμονες της Λακεδαιμονίας, που κατείχαν εκτάσεις στην περιοχή αποδέχτηκαν το Φράγκο αφέντη προκειμένου να «πάψουσιν τα κούρση» («Χρονικόν του Μορέως», στ. 2071-2) και λόγω του συμβιβασμού που επετεύχθη, γίνεται λόγος για μια πρώτη υποταγή των Τσακώνων γύρω στο 1210. Ωστόσο, πολλοί Τσάκωνες συνέχισαν να ξεσηκώνονται και να ενοχλούν με επιδρομές Φράγκους, γι΄αυτό και οι Φράγκοι έχτισαν το Κάστρο του Γερακίου στο σημείο αυτό, ώστε να μπορούν να αναχαιτίζουν τις επαναστάσεις τους και να ελέγχουν αποτελεσματικότερα την περιοχή.

Αυτή η ανάγκη ελέγχου των Τσακώνων εξηγεί, λοιπόν, γιατί ιδρύθηκε και η βαρωνία και το Κάστρο του Γερακίου, παρόλο που τόσο κοντά είχε ιδρυθεί στην περιοχή το κάστρο του Μυστρά (το οποίο είχε ως ορμητήριο ο Γουλιέλμος). Έτσι, ο Γουλιέλμος, έχοντας οχυρωμένα τα κάστρα Μυστρά, Γερακίου και Μονεμβάσιας (αφού όταν την κατέλαβε, το 1248, φρόντισε αμέσως για τον εφοδιασμό και την οργάνωση του κάστρου της), προσπαθούσε να εδραιώσει την κυριαρχία του στην ευρύτερη περιοχή, πράγμα που το κατάφερε. Μάλιστα, η κυριαρχία του ήταν ισχυρή και έφτασε στο μεσουράνημά της αμέσως μετά την υποταγή και της Μονεμβάσιας. 

 πηγή: " Ιστορία του Γερακίου", Τάσου Γριτσόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου